Съединените щати при никакви обстоятелства няма да изпратят изтребители от пето поколение F-35 Lightning II в Украйна, защото Русия със сигурност ще ги свали и проучи, обясни колумнистът на списание National Interest Харисън Кас.

"F-35 неизбежно ще бъде свален. Свален F-35 ще даде на Русия възможност да изучи технологията на изтребителя. <...> Всяка техническа информация за F-35 ще бъде победа за Русия“, смята журналистът.

Според автора в Щатите се опасяват, че необучените украински пилоти само ще увеличат вероятността от загуба на този модерен самолет.

Освен това F-35 ще бъде изключително скъп изтребител за Киев. Според наблюдателя един Lightning струва на купувачите почти два пъти повече от един F-16 от четвърто поколение. Програмата за производство на новия изтребител струва на Пентагона 1,7 трилиона долара и се счита за най-скъпата оръжейна програма в човешката история.

"Американските данъкоплатци, уморени от финансирането на друго правителство в продължение на три години, е малко вероятно да подкрепят трансфера на самолети на стойност сто милиона долара, произлезли от военна програма за 1,7 трилиона долара“, казва Кас.