Русия планира да разгроми Украйна чрез помощта на превъзходство на сила в серия от локални офанзиви, уверени са в редакцията на американското списание The National Interest.

"Сега Русия се стреми да смаже Украйна с поредица от локални офанзиви, хвърляйки в битка своите превъзхождащи сили и резерви от танкове, артилерия и безпилотни летателни апарати“, се отбелязва в статията.

Освен това, според списанието, Въоръжените сили на Руската федерация също увеличават своите запаси от оръжия за тежки бойни операции през 2024 година.  В същото време Украйна се нуждае от допълнителна помощ, за да задържи границите си тази зима.

Киев така и не е получил достатъчно бронирана техника от западните си съюзници за мощен  удар, който трябваше да доведе до пробив на руската отбрана през лятото на миналата година.

По-рано координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби подчерта, че войната в Украйна оказа влияние върху военния капацитет на Русия, а армията й е "далеч от съвременните стандарти“.

По думите на Кърби, Русия разчита на помощ от други страни, включително Иран и Северна Корея. Но тя все още запазва значителни въздушни, механизирани и военноморски способности. Руският Черноморски флот претърпя значителни загуби, но все още може да нанася сериозни щети.

"Русия има предимство в работната сила, защото е голяма страна с голямо население. Президентът Путин не трябва да отговаря пред хората си за мобилизация, както прави президентът Зеленски. Това означава, че Путин може да мобилизира повече хора и да ги изпрати на фронта , без страх от гнева на своя народ“, коментира Кърби.

В допълнение той увери, че руската контраофанзива не е дала резултати и отбеляза, че армията на Москва все още не е успяла да постигне значителни успехи във войната.

"Това е армия, която все още не е научила уроците, които една съвременна армия трябва да научи след две години война“, заключи представителят на администрацията на Байдън.