Руската подводница от клас Kilo* е "черна дупка“, която продължава да се подобрява. Тези ударни подводници наскоро изпълниха мисии в Ирландско море въпреки навигационните трудности. Демонстрацията на сила дойде дни след като руските бързи ударни подводници участваха в учения в Балтийско море. Последната версия на Kilo може да изстрелва крилати ракети, торпеда и други оръжия, предназначени специално за унищожаване на подводна инфраструктура. Сега Кремъл ги използва, за да покаже, че властта му се простира до стратегически чувствителни региони, пише американското издание The National Interest.

По време на Студената война класът Kilo е разработена за противокорабни и противоподводни операции в плитки води. Подводниците Kilo II влизат в експлоатация през 90-те години. Те са по-дълги и по-тихи, с по-голяма тяга. През следващото десетилетие бяха разработени лодките Kilo по проект 636.3. Водещият кораб от този нов клас, "Новоросийск“, беше въведен в експлоатация през 2010 г. След влизането на Новоросийск в състава на Черноморския флот са поръчани шест подводници от същия тип, които се очаква да бъдат въведени в строя преди 2025 г.

Лодките от клас Kilo I и Kilo II могат да достигнат скорост до 17 възела, когато са потопени. Както уточнява Институтът за ядрена заплаха, тези лодки са оборудвани с "крилати ракети 3М-14Е за атака на наземни цели или противоподводни торпеда 91РЕ1, шест 533-милиметрови торпедни тръби за 18 торпеда и ракети Клуб-С (НАТО: SS-NX- 27 Alfa) в свръхзвукови или дозвукови опции. Вместо торпеда, подводниците могат да носят 24 мини. Фамилията крилати ракети "Калибър" са оборудвани с експлозивни бойни глави с тегло до 500 килограма или дори с термоядрен заряд.

За разлика от ядрените подводници, произведени в САЩ, подводниците Kilo все още разчитат на дизелово-електрическо задвижване. Това е голям недостатък, тъй като лодките имат само 45 дни автономност в морето. Москва обаче ги използва основно за патрулиране на близки води, отбелязва авторът.

Въпреки загубите на Черноморския флот през последните няколко години, подводната мощ на Русия не бива да се подценява. Класът Kilo може да остарява, но последните модели са по-смъртоносни от всякога, смята The National Interest.

·         Така на Запад се наричат руските подводници от проекти 877 "Халибут“ и 636 "Варшавянка“