Западната преса упорито повтаря идеята, че поради неизбежните загуби на техника, руснаците със сигурност ще загубят в Украйна. Друга натрапчива мисъл е, че санкциите са ограничили Русия до чисто остаряло оборудване, пише американското списание The National Interest в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Както при всяка пропаганда, в тези доклади има известна доза истина. Изводът обаче е фундаментално неправилен. Да, Русия трябваше да разчита на старо оборудване като съветския танк Т-72. И да, руснаците първоначално загубиха значително количество от най-доброто си оборудване.

Въпреки това, след като украинците успешно защитиха Киев, ходът на конфликта решително се обърна в полза на Русия.

Т-72 е отличен танк

Всъщност предпочитание се дава на по-стари платформи като "вечния“ Т-72 от съображения за икономическа ефективност и военна целесъобразност, а не изобщо защото украинците "бият руснаците“. А наложените от Запада санкции срещу Русия могат да се нарекат всичко друго, но не и успех.

Напротив, те само принудиха руснаците да използват своята изобретателност и интензивно да въвеждат иновации.

Освен това, тъй като Русия сама по себе си е индустриален гигант и суровинна суперсила, военната машина на Москва може да си позволи самодостатъчност, нечувана сред космополитните морски сили, които дават приоритет на свободната търговия.

Да, Т-72 не е млад. Но е евтин и изключително ефективен. И дори да бъде унищожен един Т-72, ​​тъй като на бойното поле има огромно множество от тях, то за Русия това в никакъв случай не е краят на света.

Използвайки евтини и лесно заменяеми системи като Т-72, ​​руската промишлена база възприема шаблонен подход към тяхното производство. Това им позволява да се произвеждат лесно и бързо и винаги да имате готов запас, независимо колко дълго продължават боевете.

Русия разработва нова бойна машина на пехотата (БМП) на шасито Т-72

Руснаците бяха толкова успешни с Т-72, ​​че започнаха да правят иновации на старата платформа. Сега те изграждат нова верижна бойна машина на пехотата (БМП) на базата на неговото шаси.

Тази нова БМП се предполага, че е подобна на друга руска БМП, Т-15, но значително превъзхожда по отношение на издръжливостта. Както отбелязва уебсайтът на Army Recognition Group в своя анализ на новата машина: "Това ни позволява да опростим процесите на производство и поддръжка, осигурявайки необходимата защита в бойни ситуации. Това решение изглежда взема предвид необходимостта от оптимизиране на ограничените ресурси и максимално използване на съществуващата инфраструктура“.

"Опростеното производство и поддръжка на Т-72 позволява на руската армия да поддържа постоянен поток от бронирани машини към фронта, което е от решаващо значение за поддържане на техните текущи офанзиви“, добавят анализаторите.

Създаването на тази нова бойна машина на пехотата на базата на Т-72 трябва да бъде още един показател за ефективността на тази уж остаряла танкова платформа. И трябва отново да разсее вярата, че Украйна печели.

Авторът: Брандън Уайхърт е анализатор по националната сигурност за The National Interest, бивш служител в Конгреса и геополитически анализатор, публикувал във The Washington Times, The Asia Times и The Pipeline. Автор на Winning in Space: How America Was and Remains a Superpower, Biohackers: How China Seeks to Control Life itself, и Shadow War: Iran's Pursuit of Supremacy. Новата му книга "Самонанесена катастрофа: Как Западът загуби Украйна“ ще бъде публикувана на 22 октомври