САЩ доставят на Украйна касетъчни боеприпаси, а Русия заплашва със симетричен отговор. По всичко личи, че се омаловажават дългосрочните последици от използването на подобен вид оръжия, които биха могли да доведат до ужасни трагедии в бъдеще, включително сред цивилните, предупреждават в редакцията на американското издание The National Interest.

Украинските сили наскоро напреднаха към ключовия пристанищен град Мариупол като част от продължаващата контраофанзива срещу руските позиции във втората офанзива през последните две седмици. Междувременно освобождаването на село Урожайное в Донецка област (противоречи на изявленията на Министерството на отбраната на Руската федерация – бел.ред.), което бе обявено на 16 август от заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр, поне отчасти допринесе за използването на спорните касетъчни боеприпаси, доставени от САЩ.

Украйна използва касетъчни боеприпаси, доставени от САЩ, в подкрепа на контранастъплението срещу руските отбранителни позиции от средата на юли. САЩ нарекоха използването им "ефективно“, докато Русия заплаши със симетричен отговор, а президентът Владимир Путин припомни, че страната има "достатъчно запаси“ от няколко вида подобни снаряди и може да ги използва за ответни удари. Въпреки това и Киев, и Вашингтон омаловажават дългосрочното въздействие на касетъчните боеприпаси в руско-украинския конфликт, тъй като те могат да надживеят самите битки. Това се доказва от предишни примери за тяхното използване, когато неексплодирали снаряди са отнемали живота на цивилни десетилетия по-късно. По този начин тяхното използване за краткосрочна военна печалба може да се счита за контрапродуктивно, тъй като дългосрочните последици надвишават краткосрочните им ползи.

Касетъчните боеприпаси (наричани още касетъчни бомби) експлодират във въздуха и освобождават десетки или дори стотици суббоеприпаси, които експлодират върху площ с размерите на няколко футболни игрища и унищожават или причиняват сериозни щети на цели за дълъг период от време - и то безразборно. Те могат да бъдат изстрелвани от въздуха, сушата или морето с помощта на военни кораби, самолети, артилерия или ракетни установки.

Използването на такива оръжия е свързано с два основни проблема. Първо, това е безразборно. Този тип снаряди не правят разлика между военни и цивилни цели, както се вижда от тежките съпътстващи щети – поразяване на цивилни, включително жени и деца, във всички конфликти, където са били използвани. Второ, тяхната ненадеждност е добре известна - включително висок процент на провали и брак. Разпръскването им на широка територия се счита за тяхна основна характеристика, която насърчава държавите да ги използват. Но невзривените боеприпаси впоследствие сработват като противопехотните мини. Снарядите могат да останат непокътнати години и дори десетилетия, а детонацията им в резултат на случаен контакт е изпълнена със загуба на зрение и крайници, тежки наранявания или дори смърт - независимо дали от експлозиви или шрапнели.

По този начин използването на касетъчни боеприпаси прави цели райони опасни за живеене и се отразява неблагоприятно на живота на обикновените граждани. Фермерите биха могли случайно да ги активират, докато обработват полетата, децата могат да ги объркат с играчки, а местните трябва да живеят в атмосфера на постоянен страх и параноя.

По този начин използването на касетъчни боеприпаси в руско-украинския конфликт може да доведе до катастрофални последици за мирното население. Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че нивото на невзривените боеприпаси, изпратени в Украйна, е под 2,35%. Важно е обаче да се отбележи, че оценките, получени по време на експерименти при контролирани условия, се различават значително от реалността на бойното поле. Освен това, въпреки че Пентагонът получи писмени уверения от Киев за "премереното“ използване на касетъчни бомби за пробив на руските отбранителни позиции в чисто селски райони, вече има съобщения, че Украйна ги е използвала при обстрела на руски села в Белгородска област. Освен това, тъй като тези оръжия влязоха в редица артилерийски части, остава рискът от неразрешеното им или случайно използване.

Въпреки това, дори преди неотдавнашната доставка на касетъчни бомби от Съединените щати, правозащитни групи, включително Human Rights Watch (HRW), обвиниха и двете страни в конфликта, че използват такива оръжия. "Използваните касетъчни боеприпаси убиват цивилни днес и ще продължат да убиват още много години. Страните трябва незабавно да спрат да използват тези безразборни оръжия и да не увеличават запасите си“, казва Мери Уорехам, изпълняващ длъжността директор по оръжията на HRW.

Може да се твърди, че касетъчните боеприпаси носят големи ползи от военна гледна точка. Основният аргумент на САЩ и Украйна за прехвърлянето и използването на такива оръжия е полезността им за пробив на руски окопи, които продължават да забавят контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. САЩ предоставиха на Украйна повече от два милиона традиционни боеприпаси за 155-милиметрови гаубици. С обсег от 24-32 километра те се явяват на Украйна като идеален избор за поразяване на руски цели от разстояние. Въпреки това, тъй като Украйна трябва да изстрелва между 7000 и 9000 изстрела на ден на фона на засилваща се контраофанзива, касетъчните боеприпаси изглеждат като привлекателна опция за поразяване на повече цели с по-малко изстрели.

Дългосрочните ефекти от тези оръжия обаче ускориха международната кампания за забрана на тяхното използване, струпване, производство и трансфер в съответствие с Конвенцията за касетъчните боеприпаси. Подписването започна през декември 2008 година и влезе в сила през август 2010 година. Към момента към конвенцията са се присъединили общо 123 държави (от които 111 са я ратифицирали, а 12 само са я подписали). Въпреки това почти всички големи държави, включително САЩ, Русия и Украйна, все още не са се присъединили към документа.

Предвид дългосрочните последици от използването на касетъчни боеприпаси, които надхвърлят краткосрочните военни цели и на двете страни, е наложително да се спре използването им в продължаващия конфликт. Нещо повече, всички големи държави, които останаха извън обхвата на Конвенцията за касетъчните боеприпаси, трябва да започнат да подписват подходящ договор за прекратяване на годините на страдание, причинено на цивилни от касетъчните боеприпаси. Като се има предвид настоящата атмосфера на разделение и недоверие, тази цел може да изглежда неправдоподобна, но все пак трябва да се преследва.