Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи за снабдяването на Украйна с нови мощни балистични ракети с голям обсег, съобщава телевизионният канал NBC News, позовавайки се на двама американски служители.

"В края на миналата година САЩ стартираха с доставки за Украйна на тактически ракетни системи ATACMS, но досега военните на Киев получаваха по-старите версии на системата със среден обсег на действие. По данни на служители, сега във Вашингтон обмислят изпращането на новата версия на ракетата, която е със значително по-голям обсег. Това би позволило на Украйна да нанесе удар по контролирания от Русия Кримски полуостров“, се казва в статията.

Представители на Пентагона обаче заявиха пред NBC News, че САЩ разполагат с ограничен брой ATACMS и че е малко вероятно да ги изпратят в Украйна без отпускането на средства за попълване на запасите на американската армия.

Ако Конгресът одобри увеличаване на финансирането за Украйна, САЩ биха могли да включат ATACMS с по-голям обсег в един от първите си пакети за военна помощ, разкриват източници на медията. САЩ също разполагат с боеприпаси и артилерия, готови за незабавно разполагане, след като финансирането бъде одобрено, допълват те.