Американски и европейски служители са започнали "тихи разговори" с украинското правителство за това какво биха могли да включват евентуалните мирни преговори с Русия за прекратяване на войната. Това са съобщили източници  пред NBC News.

Разговорите са включвали много широки очертания на това, от което Украйна може да се откаже, за да постигне прекратяване на огъня, са съобщили служителите. Някои от разговорите, които длъжностните лица са определили като деликатни, са се провели миналия месец по време на среща на представители на повече от 50 държави, подкрепящи Украйна, включително членове на НАТО, известна като Контактна група за отбрана на Украйна, са допълнили длъжностните лица пред NBC News.

"Дискусиите са признание за динамиката във военно отношение на терен в Украйна и в политическо отношение в САЩ и Европа", са подчертали служителите.

Те са започнали на фона на опасенията на американските и европейските служители, че войната е достигнала до "задънена улица", и за възможността да се продължи предоставянето на помощ на Украйна. Служителите от администрацията на Байдън също така са обезпокоени, че Украйна не разполага с достатъчно сили, докато Русия има привидно безкраен запас, допълват източниците. Украйна също така изпитва затруднения с набирането на войници и наскоро страната стана свидетел на публични протести срещу някои от изискванията на президента Володимир Зеленски за безсрочна военна повинност.

Правителството на САЩ е обезпокоено от факта, че войната в Украйна привлича много по-малко обществено внимание, отколкото войната между Израел и "Хамас", започнала преди близо месец. Длъжностните лица се опасяват, че тази промяна може да затрудни осигуряването на допълнителна помощ за Киев.

Някои американски военни служители започнаха да използват термина "патова ситуация", за да опишат настоящата битка в Украйна, като според някои от тях тя може да се сведе до това коя страна ще може да поддържа военни сили по-дълго. Нито една от двете страни не постига големи успехи на бойното поле, което някои американски служители вече определят като война за сантиметри. Длъжностни лица също така са заявили, че Украйна вероятно има време само до края на годината или малко след това, преди да започнат по-спешни дискусии за мирни преговори. Представители на САЩ са споделили вижданията си за подобен график с европейските си съюзници, твърдят служители.

"Всяко решение за преговори зависи от Украйна", заявява в изявление Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност. "Фокусирани сме върху това да продължим да оказваме силна подкрепа за Украйна, докато тя защитава свободата и независимостта си срещу руската агресия."

Представител на администрацията също така е отбелязал, че САЩ са участвали заедно с Украйна в обсъждането на рамката на мирната среща на върха, но е допълнил, че Белият дом "не знае за други разговори с Украйна за преговори в момента".