Пентагонът е взел решение да преразпредели силите си в Близкия изток, за да бъде готов за евакуация на американци във връзка с ескалацията на военните действия между Израел и базираната в Ливан "Хизбула". Това са съобщили трима информирани източници пред телевизионния канал NBC News.

Американският десантен кораб USS Wasp и морските пехотинци от 24-то експедиционно подразделение са заминали за Средиземно море тази седмица. Те ще се присъединят към два други кораба на ВМС на САЩ, а именно десантния кораб USS Oak Hill.

Според източници на NBC News USS Wasp ще действа в източната част на Средиземно море, "за да бъде готов за военни десанти и други мисии", както и да служи като възпиращ фактор за регионална ескалация.

Източниците на телевизионния канал са добавили, че САЩ водят разговори със съюзниците си за координиране на евакуацията и евентуални коалиционни военни операции.

Държавният департамент на САЩ изчислява, че към 2022 г. в Ливан живеят 86 000 американци. По време на войната на Израел с "Хизбула" през 2006 г. Щатите евакуираха 15 000 граждани от Ливан.

Американското разузнаване предупреди, че през следващите няколко седмици може да избухне голяма конфронтация между Израел и ливанската "Хизбула", ако Йерусалим и ХАМАС не успеят да постигнат споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

Представители на САЩ по-рано предупредиха Израел, че офанзивата му в Ливан може да доведе до ирански отговор, който да се противопостави на бойната групировка "Хизбула".