Военният институт в Полтава, поразен от ракетен удар от руските войски, е бил база, в която са преподавали чуждестранни преподаватели, заяви ръководителят на руските власти в Херсонска област Владимир Салдо в интервю за РИА Новости.

"Сега (въоръжените сили на Украйна) са под ръководството на страни от НАТО и те насърчават изпращането на наемници там. Е, за да развием територията, имаме нужда от центрове за обучение. Там има инструктори от НАТО, които все още се обучават мобилизираните украинци, които биват хващани по улиците и изпращани в центрове за обучение“, заяви той.

Според него точно такъв център е унищожен в Полтава.

"Една от тези точки наскоро беше подложена на ефективна атака от нашите военни. Това са базите, тренировъчните центрове, полигоните, където се преподават умения за съвременна война“, добави Салдо.

Предишната сутрин в Полтава избухнаха две мощни експлозии. Една от целите бе Военният институт за связисти, където са обучавали специалисти по радари и радиоелектронна борба. Украинските въоръжени сили признаха за десетки убити и стотици ранени военнослужещи.