В Средиземно море край бреговете на остров Сицилия тази сутрин, 26 февруари, започнаха военноморски учения на НАТО, наречени Dynamic Manta, съобщи в социалната мрежа X Морското командване на НАТО.

В ежегодното морско учение ще участват войски и кораби от Турция, Канада, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Великобритания и Съединените щати. В маневрите са задействани седем подводници, няколко надводни кораба, както и самолети от страни членки на НАТО.

"Двуседмичното учение, което се фокусира върху подобряването на способностите за борба с подводници и повишаването на ефективността на военноморските мисии, подчертава ангажимента на НАТО за укрепване на колективната отбрана и способностите за реагиране при кризи в регион от стратегическо значение“, се казва в изявление на Морското командване на НАТО .

Отбелязва се, че Средиземно море със своята сложна подводна топография осигурява идеален фон за ученията.

Маневрите Dynamic Manta също така служат като платформа за тестване и укрепване на способностите на Алианса за реакция при кризи. Учението, под тактическото ръководство на контраадмирал Паскуале Еспозито, има за цел да демонстрира готовността на НАТО да защитава своите членове срещу всяка заплаха.

През първата половина на 2024 г. НАТО провежда поредица от учения под общото кодово наименование Steadfast Defender-24. Полша ще стане една от страните домакини и ще приеме значителен брой съюзнически войници и оборудване на своя територия.

Steadfast Defender-24 ще бъде домакин на полско национално учение с участието на армии на други държави, наречено Dragon-24.

На 9 февруари в Тихия океан започнаха въздушни учения на САЩ и съюзниците, в които ще участват над 80 самолета. Центърът на ученията беше остров Гуам. По време на маневрите, продължили до 23 февруари, съюзническите войски участваха в обучение за медицинска евакуация и учения за десант.