НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да изпълни напълно новите си планове за защита срещу нападение от Русия, пише Reuters.

Източникът на агенцията, пожелал анонимност, отказа да даде подробности за плановете, които са класифицирани. Бригадата се състои от 3000-7000 войници, така че създаването на още 35-50 такива подразделения би било сериозно предизвикателство.

Като друг знак за мащаба на предизвикателството, пред което е изправено НАТО да приеме по-сериозно заплахата от руска атака след нахлуването в Украйна през 2022 г., източник от сферата на сигурността казва, че Германия сама ще трябва да учетвори своите способности за противовъздушна отбрана

На срещата на върха във Вилнюс миналата година лидерите на НАТО се съгласиха с първите големи отбранителни планове на Алианса от повече от три десетилетия и оттогава официалните лица работят за превръщането на тези документи в конкретни военни изисквания.

Очаква се лидерите на НАТО да получат актуална информация за плановете във Вашингтон тази седмица на среща на върха, отбелязваща 75-ата годишнина на трансатлантическия съюз за сигурност.

Помолен за коментар, говорител на НАТО заяви, че военните плановици са идентифицирали "подробни изисквания за войските и оръжията, необходими за защита на Алианса".

"Противовъздушната и противоракетната отбрана, оръжията с голям обсег, логистиката и големите сухопътни маневрени формации са сред нашите основни приоритети. НАТО вероятно ще постави по-високи цели за способности за съюзниците, докато развиваме сили, които могат да изпълняват нашите планове и да се противопоставят на заплахите, пред които сме изправени. Ние сме уверени, че нашето възпиране е и ще бъде силно“, подчертава служителят.

Министерството на отбраната в Берлин отказа да коментира бъдещите планове на НАТО, тъй като те са секретни. От там заявиха, че всички съюзници са призовани да координират изискванията за способности с НАТО и че тези усилия ще продължат през следващата година.

Не е ясно откъде съюзниците от НАТО могат да намерят допълнителен персонал за 35-50 бригади. Войските могат да бъдат прехвърлени от други части на армията, могат да бъдат наети допълнителни войници или членовете на НАТО могат да изберат комбинация от двата подхода.

Въздушната отбрана е друг основен недостатък, идентифициран от военните плановици, тъй като войната в Украйна демонстрира значението на тези системи за защита на критична военна и гражданска инфраструктура.

Такива системи биха били особено важни за Германия като основен логистичен център и плацдарм в случай на евентуален конфликт с Русия.

Когато Германия беше държава на първа линия на НАТО по време на Студената война, тя разполагаше с 36 единици за противовъздушна отбрана Patriot и дори тогава разчиташе на допълнителна подкрепа от съюзниците в НАТО.

Днес в германските сили са останали само девет Patriot, след като три бяха прехвърлени в Украйна и правителството започна да дава поръчки за Patriot и други системи за противовъздушна отбрана за попълване.

Наземните системи за противовъздушна отбрана, като Patriot на Raytheon, са предназначени да прихващат наближаващи ракети.

Споразумението за първите големи планове за отбрана след Студената война, което НАТО нарече "регионални планове“, бележи фундаментална промяна за западния военен съюз, който в продължение на десетилетия не виждаше нужда да разработва нови широкомащабни планове за отбрана, защото вярваше, че Русия вече не представлява екзистенциална заплаха.

Лидерите се събират във Вашингтон за срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор, която също ще отбележи 75-ата годишнина на военния съюз.