НАТО ще замени остарелия си флот от разузнавателни самолети със системи AWACS, в експлоатация от Студената война през 80-те години на миналия век, с модифицирана версия на търговския самолет Boeing 737. Договорът за закупуване на самолета ще бъде един от най-скъпите за Алианса, гласи съобщение от централата на Алианса, цитирано от РБК-Украйна.

Благодарение на въртящия се радар, модифицираните Boeing 737 могат да откриват самолети на повече от 400 километра. Според НАТО тези самолети във версия E-7 Wedgetail са в състояние да контролират площ от около 300 хиляди квадратни км, площ с размерите на Полша, както и да откриват на наземни цели и кораби.

"Самолетите за наблюдение и контрол са от решаващо значение за колективната отбрана на НАТО и аз приветствам желанието на съюзниците да инвестират в способности от висок клас“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО експлоатира флот от самолети E-3A за ранно предупреждение и контрол (AWACS) от 80-те години на миналия век. Базирани във въздушната база Гайленкирхен в Германия, системите AWACS са участвали във всички големи операции на НАТО, включително борбата срещу "Ислямска държава“, и на източния фланг на НАТО след инвазията на Русия в Украйна.

Очаква се E-7 да има основна база в Гайленкирхен и да може да оперира от няколко предни бази в цяла Европа. Wedgetail ще бъде част от бъдещия проект на Алианса за наблюдение и контрол, който ще въведе следващо поколение системи за наблюдение на НАТО от средата на 2030 г.

Алиансът не уточни защо е решил да замени своя флот от 14 самолета AWACS само с шест самолета Wedgetail, но новите самолети ще имат по-добри възможности и ще бъдат по-скъпи от своите предшественици.

След руското нахлуване в Украйна НАТО засили въздушното си присъствие в източната част на Алианса с помощта на изтребители, самолети за наблюдение и танкери.

От февруари 2022 г. самолетите AWACS са извършили стотици полети над Източна Европа за наблюдение на руски военни самолети.

През септември НАТО реши временно да разположи самолети за радарно проследяване на дълги разстояния на системата за въздушно предупреждение и контрол (AWACS) в литовския град Шяуляй.