Северноатлантическият алианс подписа договори за закупуване на около 220 000 155 мм артилерийски боеприпаси на стойност 1,2 млрд. долара, това се съобщава от пресслужбата на НАТО.

Договорите са подписани от генералния директор на Агенцията за подкрепа и снабдяване на НАТО (NSPA) Стейси Къмингс в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Това демонстрира, че доказаната рамка на НАТО за съвместни доставки работи. Войната на Русия в Украйна се превърна в битка за боеприпаси. Следователно е важно съюзниците да попълнят запасите си, докато продължаваме да подкрепяме Украйна", е заявил Столтенберг.

Алиансът настоява страните членки да преодолеят протекционистичните тенденции и да се споразумеят за единен стандарт на артилерийски боеприпаси, за да увеличат производството си.

След като лидерите на НАТО се съгласиха с Плана за действие на НАТО за отбранително производство през юли 2023 г., NSPA възложи договори за боеприпаси на стойност около 10 милиарда долара.

По-специално NSPA, от името на коалиция от няколко европейски държави, подписа договор за производството на хиляда ракети Patriot в Европа, за които производственият капацитет ще бъде разширен в Германия.