НАТО планира да изгради ремонтен и логистичен център в Жешов, Полша, който поради стратегическото си местоположение се е превърнал във важен транспортен център за подпомагане на Украйна, съобщава канадският вестник The Globe and Mail.

Изграждането на съоръжение на НАТО в Жешов е станало известно миналия месец, когато кметът на града Конрад Фиолек в интервю за местния полски вестник Gazeta Wyborcza е обявил създаването на база на Алианса, където ще бъдат разположени "американски, британски и канадски войници“.

Канадски и полски служители, които са пряко запознати с въпроса, са потвърдили пред The ​​Globe and Mail, че има план за изграждане на ново съоръжение на НАТО в Жешов, въпреки че това ще бъде по-скоро ремонтен и логистичен център, отколкото мащабната военна база, за която е намекнал Фиолек.

"Ще създадем ремонтен център в партньорство със Съединените щати и Великобритания. Нямаме намерение да има голямо канадско присъствие“, е заявил служител на канадското правителство, пожелал анонимност, добавяйки, че основната функция на центъра ще е ремонт на украински танкове и друга бронирана техника.

НАТО достави на Украйна стотици танкове и други бойни превозни средства, много от които са повредени в хода на продължаващото седем седмици украинско контранастъпление.

Служителят, когото The Globe не назовава, тъй като не е упълномощен да говори публично по въпроса, е заявил, че Фиолек е направил така, че съоръжението да "звучи по-голямо от това, което е от гледна точка на хората“ и че в него няма да бъдат разположени канадски войски дългосрочно със семействата си.

От седалището на НАТО в Брюксел са отговорили на въпросите на The Globe с изявление, което гласи отчасти "ние значително засилваме възпирането и отбраната за всички съюзници, засилваме нашата устойчивост срещу руската принуда и подкрепяме нашите партньори да се противопоставят на злонамерената намеса и агресията“. Министерството на националната отбрана в Отава не не отговорило на въпроси, изпратени по имейл от The Globe до момента на публикуването на материала.

Жешов привлича вниманието и на Кремъл и неговите съюзници. През март Полша заяви, че е разбила мрежа от проруски шпиони, които са наблюдавали летището с предполагаемото намерение да саботират доставката на военна помощ за Украйна.

Името на града се появи и по време на неделна среща на върха между руския президент Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко, по време на дискусия за ЧВК "Вагнер".