Мирча Джоана, заместник-генерален секретар на НАТО, при посещение в Тимишоара е заявил, че "Румъния вече няма да бъде източната граница на Запада", предаде румънският Ziua de Vest.

Заместник-генералният секретар на НАТО е убеден, че в близките години Украйна, Молдова, Грузия и Западните Балкани ще станат част от европейската общност, а по-късно и членове на евроатлантическия съюз.

Според Джоана Румъния скоро няма да бъде източната граница на НАТО, а границата на Алианса ще се премести още по на изток.

"Следователно е време Румъния най-накрая да избяга от периферията на Европа и да се постави в центъра на Европа по отношение на важността", е заявил той.

Мирча Джоана е допълнил, че "Франция, Германия, Полша, Румъния образуват естествен мощен четириъгълник: двете най-големи държави от Западна Европа и двете най-големи от Източна Европа".

На 30 септември 2022 г. Украйна подава молба за присъединяване към НАТО по ускорена процедура. Украйна очакваше да получи покана за членство в НАТО по време на лятната среща на върха във Вилнюс, но това не се случи, допълва РБК-Украйна. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчертава, че Украйна няма да може да се присъедини към Алианса, докато не прекратят активните военни действия.