НАТО превърна Вилнюс в крепост, защитавана от модерни оръжия, за да защити президента на САЩ Джо Байдън и другите лидери от Алианса, които се срещат следващата седмица само на 32 км от граничната ограда на Литва с руския съюзник Беларус, пише Reuters.

Шестнадесет съюзници от НАТО са изпратили общо около 1000 войници за защита на срещата на върха на 11-12 юли, която ще се проведе само на 151 км от самата Русия. Много от тях предоставят и модерни системи за противовъздушна отбрана, които липсват на балтийските държави.

"Би било повече от безотговорно небето ни да остане незащитено, докато Байдън и лидерите на 40 държави пристигат“, заяви литовският президент Гитанас Науседа.

Балтийските страни Литва, Естония и Латвия, някога под управлението на Москва, но част както от НАТО, така и от Европейския съюз от 2004 г., всички харчат над 2% от своите икономики за отбрана, по-голям дял от повечето други съюзници в НАТО.

Но за региона с общо население от около 6 милиона души това не е достатъчно, за да поддържа големи армии, да инвестира в собствени изтребители или модерна противовъздушна отбрана.

Германия разположи 12 ракетни установки Patriot, използвани за прихващане на балистични и крилати ракети или бойни самолети.

Испания донесе система за противовъздушна отбрана NASAMS, Франция изпраща самоходни гаубици Caesar, Франция, Финландия и Дания базират военни самолети в Литва, а Обединеното кралство и Франция предоставят средства за борба с дронове.

Полша и Германия изпратиха сили за специални операции, подсилени с хеликоптери. Други изпращат оборудване за справяне с всякакви потенциални химически, биологични, радиологични и ядрени атаки.

За Науседа съюзническите усилия за осигуряване на въздушна безопасност по време на срещата на лидерите означават, че НАТО трябва спешно да създаде постоянна въздушна отбрана в балтийските държави.

"Мислим какво ще се случи след края на срещата и ще работим със съюзниците, за да създадем ротационни сили за постоянна защита на въздуха“, отбеляза той пред репортери.