Генералният секретар на НАТО Марк Рюте потвърди присъствието на военнослужещи от Северна Корея на руска територия, пише изданието "Украинска правда“. По специално те се намират в Курска област.

"Днес мога да потвърдя, че севернокорейски войници са изпратени в Русия и са задействани в Курска област. Това е значителна ескалация в продължаващото участие на КНДР в незаконната война на Русия. Това е поредното нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. На трето място, това е опасно разширяване на руската война“, подчерта Рюте.

Нидерландецът припомни, че преди това Северна Корея е предоставяла на Русия боеприпаси и балистични ракети и подчерта, че при тези обстоятелства е важно "демократичният свят да обедини усилията си в защита на общите ценности“.

"В замяна Путин предоставя на Северна Корея военни технологии и друга подкрепа за заобикаляне на международните санкции“, допълни той.

Рюте добави, че в понеделник ще разговаря с президента на Южна Корея Юн Сок Йол и с украинския министър на отбраната Рустем Умеров в контекста на тези събития.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ