Представител на НАТО, коментирайки призива на полския външен министър Радослав Сикорски за сваляне на руски ракети над територията на Украйна, е заявил пред испанската Europa Press, че "подобни действия могат да имат последствия за целия Алианс.

"НАТО предупреждава, че ако съюзниците свалят руски ракети, това ще има последици за целия Алианс, който не е страна в конфликта и няма да стане страна в конфликта в Украйна. НАТО призна правото на своите държави членки да защитават въздушното си пространство от нападения, но предупреждава за възможни последици за Алианса като цяло, ако държавите започнат да свалят руски ракети по украинската граница, за което се застъпва Полша", е заявил представителят на Алианса.

В този смисъл, въпреки че всеки съюзник в НАТО има право да защитава собственото си въздушно пространство, говорителят е предупредил, че действията на всяка страна членка в подкрепа на Украйна "могат да засегнат и НАТО като цяло".

"Ето защо е необходимо съюзниците да продължат да се консултират в тясно сътрудничество", е уверил той.

"В централата на НАТО избират предпазливост и се фокусират върху необходимостта от увеличаване на потока от военна помощ, която членовете на блока изпращат в Киев, както потвърдиха на срещата, която проведоха миналата седмица с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров в рамките на в рамките на Съвета НАТО-Украйна, в който украинските власти представиха въздействието на последната вълна руски въздушни атаки срещу градовете и инфраструктурата на страната", пише испанската медия.

В интервю този понеделник (2 септемеври) за вестник Financial Times министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски заяви, че страната има "задължението" да сваля руски ракети, които могат да прелетят над нейното въздушно пространство. "От Полша и други страни, граничещи с Украйна, се изисква да свалят руски ракети, преди да навлязат във въздушното им пространство, въпреки съпротивата на НАТО", коментира Сикорски.