Рано тази сутрин говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че отношенията между Русия и НАТО са стигнали до ниво на пряка конфронтация. Sky News представи акцентите от срещата на външните министри на НАТО в Брюксел и отговора на НАТО на коментарите на Кремъл.

Генералният секретар на алианса отхвърли коментарите на Дмитрий Песков

"НАТО не е страна в конфликта и няма да бъде страна в него", заяви Йенс Столтенберг.

"Нямаме планове за разполагане на бойни части на НАТО на територията на Украйна, не е постъпвало искане за това", добави той.

Подкрепа за Украйна

Столтенберг и ключови съюзници от НАТО заявиха, че ракетите за противовъздушна отбрана са основен приоритет за Украйна, но никой не изложи точни планове или гаранции за доставките по време на срещата за 75-годишнината от създаването на алианса.

"Трябва да мобилизираме по-голяма подкрепа през следващите дни и седмици за Украйна... но след това трябва да направим и друго, а именно да гарантираме, че сме в състояние да създадем по-силна, стабилна и по-предвидима рамка за дългосрочна подкрепа", допълни генералният секретар.

Някои съюзници заявиха, че ще търсят още ракети, но не предложиха конкретен ангажимент за цифри или срокове.

Германия е започнала инициатива за търсенето на налични системи за противовъздушна отбрана Patriot за Киев, съобщи министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Външните министри на НАТО решиха да "създадат мисия на НАТО". Не става дума за влизане във войната, а "за използване например на възможностите за планиране и обучение на Северноатлантическия алианс по по-координиран начин", коментира министърът на външните работи на Полша.

Франция отхвърля "нелепия" коментар за нападението на Москва

Френският президент засегна коментарите на Москва относно смъртоносната атака в концертна зала миналия месец, като ги отхвърли като "нелепи" и "заплашителни".

Еманюел Макрон говори ден след телефонен разговор между министрите на отбраната на Франция и Русия, след който двамата направиха различни изявления за медиите.

Руското министерство на отбраната цитира министъра на отбраната Сергей Шойгу да заявява на френския си колега, че "киевският режим не прави нищо без одобрението на западните си ръководители" и че Русия се надява френските специални служби да не са замесени в терористичната атака.

Макрон заяви, че подобни коментари "наистина са твърде стряскащи и заплашителни, което не е нещо ново".

"С други думи, това е нелепо".