Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че всяко умишлено нанасяне на щети на критичната инфраструктура на Алианса ще изисква отговор, след като подводен газопровод е скъсан при предполагаем акт на саботаж във Финландия, предаде Bloomberg.

Докато Финландия разследва причините за щетите, Столтенберг е заявил, че министрите на отбраната от Северноатлантическия пакт ще обсъдят темата по време на среща в Брюксел на 11 октомври.

Подводният газопровод между Финландия и Естония беше спрян поради изтичане на газ, съобщи финландският оператор Gasgrid Finland по-рано.

"На 8 октомври 2023 г. Gasgrid Finland и естонският оператор на газопреносна система Elering забелязаха необичаен спад на налягането в морския газопровод между двете страни малко преди 2 часа сутринта. Въз основа на наблюдения се подозира, че в тръбопровода между Финландия и Естония има теч".

Патрулният кораб на финландската гранична служба "Турва" е идентифицирал мястото на теча. Той е в изключителната икономическа зона на Финландия, която се простира на 200 морски мили от брега, но извън нейните териториални води - разграничение, което може да се окаже важно, докато страните обмислят своя отговор.

Данните, събрани от Bloomberg, показват, че патрулният кораб е бил на мястото на инцидента през целия ден. Повреден е и подводният комуникационен кабел между двете държави.

Въпреки че разкъсването на тръбопровода няма голямо значение за по-широкия европейски газов пазар, то повдига въпроса за сигурността на доставките, когато Европа навлезе в зимата. Русия прекъсна доставките на газ за Финландия през май 2022 г., около седмица след като скандинавската страна заяви, че ще кандидатства за членство в НАТО в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Норвегия, ключов доставчик на газ за континентална Европа, заяви, че подкрепя повишено ниво на сигурност за газовата инфраструктура, въведено през пролетта на 2022 г.