Анализатори от НАТО смятат за нереалистично руската армия да започне нова офанзива в Украйна през следващите месеци. Това подчерта "високопоставен представител“ на Алианса пред репортери в Брюксел, съобщава изданието "Украинская правда“.

По думите му НАТО не вижда нито възможност, нито подготовка за настъпление от страна на Руската федерация.

"Каквато и да е тактическата ситуация сега, изглежда малко вероятно Русия да може да започне значителна настъпателна операция през пролетта“, обобщи представителят на ръководството на Алианса.

Като ключово условие за значително настъпление на Руската федерация се счита мобилизация в обеми, значително по-големи от сегашните, като този процес отнема време и все още не е стартиран.

"За да поддържа сериозна офанзива, Русия ще трябва да проведе нова вълна от мобилизация. Но Путин не иска да направи това преди изборите. И въпреки че е в ход скрита мобилизация - ние я виждаме, тя няма да позволи наистина сериозно настъпление през пролетта“, убеден е представителят на западния военен съюз.

По думите му това не противоречи на активизирането на бойните действия в определени участъци на фронта – според НАТО Руската федерация съзнателно е избрала точно този път.

"Ще има акцент върху символични малки операции като тази в Авдиевка, но не очакваме стратегическа офанзива“, подчерта той.

От НАТО обаче нямат информация дали Русия ще започне мобилизация след президентските избори през март.