Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви назначаването на Патрик Търнър за специален представител в Украйна, съобщава "Украинская правда“.

Търнър ще започне задълженията си в Киев през септември 2024 г. Като висш представител той ще ръководи офиса на Алианса в Украйна, "ще действа като координатор на взаимодействието на НАТО с украинските власти в Киев“ и "координира усилията на НАТО и ще предоставя на Алианса оценки и съвети относно ситуацията в Украйна. "

Преди да бъде назначен, Търнър е служил като помощник генерален секретар на НАТО по операциите и отбранителната политика и планиране и е заемал редица висши длъжности в държавната служба в Обединеното кралство.

"За мен е чест да бъда назначен на длъжността специален представител на НАТО в Украйна. Очаквам с нетърпение възможността да ръководя офиса на НАТО и да работя в тясно сътрудничество с украинските власти, както и с членовете и партньорите на Алианса. предоставяне на подкрепа на НАТО за Украйна“, заяви Търнър.

Срещата на върха на Северноатлантическия алианс във Вашингтон на 9-11 юли реши да увеличи присъствието на НАТО в Украйна, по-специално назначаването на специален представител в Киев.

Припомняме, че на срещата на върха на НАТО се договориха и за създаването на нова структура за координиране на всички видове помощ за Украйна в дългосрочен план, която ще се нарича "Помощ на НАТО за сигурност и обучение за Украйна“ (NSATU).