НАТО планира да мобилизира 90 000 военнослужещи за маневри, целящи да възпрат руската агресия, в рамките на най-голямото учение, организирано от Северноатлантическия алианс след края на Студената война,  предава Reuters.

Според информация, получена в четвъртък (18 януари), сценарият на учението Steadfast Defender, което трябва да започне през февруари, е руско нападение на съюзническа територия, което да задейства член 5 от Договора за колективна отбрана на НАТО.

Член 5 е бил задействан само веднъж досега, след терористичните атаки на "Ал Кайда" в САЩ на 11 септември 2001 г.

През 2018 г. се проведоха най-мащабните учения на НАТО от времето на Студената война насам. Тези учения, наречени Trident Juncture, в които участваха около 51 000 военнослужещи, се проведоха предимно в Норвегия.

В ученията Steadfast Defender ще участват повече от 50 кораба - от самолетоносачи до разрушители, както и над 80 бойни самолета, хеликоптера и безпилотни летателни апарати и най-малко 1100 бойни машини, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата.

Според британската агенция НАТО ще тренира как американските войски биха могли да подсилят европейските съюзници в страните, граничещи с Русия, и на източния фланг на Алианса, ако избухне конфликт с "близък по сила" противник. Steadfast Defender 2024 ще продължи до май, заяви в четвъртък върховният главнокомандващ на алианса Крис Каволи.