Преди срещата на върха на НАТО Варшава предложи помощ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за унищожаване на въздушни цели на руснаците. Руски ракети навлизаха във въздушното пространство на Полша повече от веднъж и дори отнеха живота на нейни граждани, но тогава системите за противовъздушна отбрана не работеха добре. Украинското издание Focus.ua обаче поставя под съмнние дали може да се вярва на "смелите изказвания на съюзниците“.

Споразумението за сътрудничество в областта на сигурността, подписано между Полша и Украйна на 8 юли 2024 година, предвижда редица важни мерки. Особено внимание заслужават плановете на полските части за противовъздушна отбрана да помагат за унищожаването на руски ракети и дронове.

Двете страни се договориха да продължат диалога с партньорите, за да проучат обосновката и осъществимостта на възможното прихващане на ракети и безпилотни апарати, изстреляни в посока на Полша, в украинското въздушно пространство, се казва в текста на споразумението.

Полският премиер Доналд Туск заяви, че идеята за бърз отговор на руските заплахи е възникнала във Варшава. Не трябва да се чака въздушните цели да прелетят на територията на страна от НАТО, така че трябва да бъдат свалени над Украйна.

В същото време министър-председателят на Полша подчертава важността на ясната координация на стъпките с останалите членове на НАТО. Очевидно от военно-политическа гледна точка Москва разглежда подобни стъпки като вкарване на Полша във войната на страната на Украйна.

Бившият командир на военна част на полските специални сили GROM генерал Роман Полко смята, че полската армия трябва да стои далеч от това да се окаже "с единия крак във войната“.

"Няма да участваме в никаква война, но няма смисъл да чакаме тази бойна глава да избухне“, коментира той.

Идеята за сваляне на руски ракети, летящи към Полша по време на атаки срещу Украйна, може да бъде обсъдена на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, обещава председателят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Наблюдателите на изданието Politico обаче са сигурни: нито едно от споразуменията не е договор по същество, а необвързващият им статут ги прави крехки.