Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не очаква войната в Украйна да приключи скоро. "Повечето войни продължават по-дълго, отколкото се е очаквало, когато са избухнали", цитира думите му Der Spiegel.

"Всички ние желаем бързо да бъде постигнат мир. В същото време трябва да осъзнаем, че ако президентът Зеленски и украинците спрат да воюват, страната им ще престане да съществува. Ако президентът Путин и Русия оставят оръжията ще имаме мир", категоричен е Столтенберг.

Той е допълнил, че "са необходими гаранции за сигурността на Украйна, за да не се повтаря историята. Няма съмнение, че в крайна сметка Украйна ще бъде в НАТО".

Освен това Столтенберг е призовал Германия да увеличи значително разходите си за отбрана. "По време на Студената война, при управлението на Конрад Аденауер или Вили Бранд, разходите за отбрана са три до четири процента от икономиката",  е коментирал Столтенберг, като е припомнил решението от срещата на върха на НАТО във Вилнюс: "два процента от брутния вътрешен продукт е минимумът".