НАТО следи отблизо какво прави Русия на Западните Балкани, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, но добави, че не вижда военна заплаха от Русия за който и да е член на НАТО или за региона. Той се срещна с държавния глава Стево Пендаровски в Скопие, обърна се и към депутатите в парламента. Той им каза да работят за членство в ЕС, както са работили за НАТО, предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

Няма заплаха за сигурността и стабилността на Северна Македония и региона от Русия, се съгласиха премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместната пресконференция в Скопие.

Столтенберг не вижда военна заплаха от Русия за никоя членка на НАТО или за региона. Той предупреди Русия от Скопие да се въздържа от агресивни действия срещу съседите си и да спре военната агресия срещу Украйна.

"Оставаме предпазливи, наблюдаваме внимателно какво прави Русия и ще останем единни. Имаме военно присъствие в този регион, с КФОР, с Генералния щаб в Сараево и с офисите в Белград и сме готови да се активизираме бързо и да направим всичко необходимо, за да защитим всеки съюзник срещу всяка заплаха, но не сме виждайки всичко, което би дошло като заплаха срещу който и да е съюзник в НАТО“, каза Столтенберг.

Македонският премиер Ковачевски заяви, че страната заедно с НАТО се бори срещу руското влияние в региона, а институциите си вършат работата.

"В региона има влияние на трети страни, включително руско влияние, и те винаги могат да намерят съмишленици в отделни лица, в определени политически партии и в определени организации, но те дори не са близо до това, което притежават нашите институции, какво притежават страните членки на НАТО и какво притежават нашите служби за сигурност, за да могат да дестабилизират страната ни“, заяви Ковачевски на 21 ноември.

Това бяха отговорите на Столтенберг и Ковачевски на изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че има информация, че Русия има план за дестабилизиране на Балканите.

Сигурността в Западните Балкани е от жизненоважно значение за НАТО и там има причини за безпокойство, каза Столтенберг, като посочи Босна и Херцеговина и Косово.

"Авторитарните държави искат да подкопаят нашата свобода и начин на живот, включително и тук, на Западните Балкани. Те разпространяват дезинформация, сеят разделения и подкопават демокрацията. Нашият отговор трябва да бъде да работим още по-тясно заедно в НАТО, чрез нашето военно присъствие и нашето сътрудничество със съюзници и партньори, защото ние сме наистина велика сила за стабилност в региона“, подчерта генералният секретар.

С визитата в Северна Македония ръководителят на Алианса завършва обиколката си из Западните Балкани, по време на която посети още Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия. Столтенберг заяви, че това са страни партньори, а Северна Македония е страна членка. Фактът, че тук ще се проведе регионалната среща на върха на лидерите на НАТО е признание за ролята, която Северна Македония има за Алианса, отбеляза той.