Високопоставен служител на НАТО заяви, че Косово и Сърбия не са се вслушали в международните призиви да предприемат стъпки за деескалация на напрежението в северната част на най-младата балканска държава, което заплашва мироопазващите сили на НАТО, предава Reuters.

Последната ескалация в Северно Косово, където живеят 50 000 сърби и формират местно мнозинство, избухна в края на май, след като етнически албански кметове встъпиха в длъжност след избори, бойкотирани от косовските сърби, настояващи за прилагане на десетилетно споразумение за повече автономия.

"Не видяхме напредък към деескалация. Това застрашава сигурността и безопасността на всички хора в Косово, както и тази на персонала на НАТО“, заяви Томас Гофус, помощник генерален секретар по операциите на НАТО, пред група журналисти в Прищина , столицата на Косово.

Гофус отбеляза, че 93 мироопазващи войници в мисията на НАТО, известна като КФОР, са били ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи, някои от тях тежко. Лекарите в сръбските общини казват, че 52 сърби също са били ранени при протестите на 29 май.

"Това е абсолютно неприемливо и не може да се повтори. НАТО изясни тази позиция и на сръбските власти", заяви Гофус.

НАТО, който разположи мироопазващи сили в Косово през 1999 г. след въздушни удари по Сърбия и критичната й инфраструктура, добави 700 войници към КФОР след насилието през май, като сега разполага общо с около 4500 бойци. Освен това е поставил още един батальон в състояние на висока готовност за разполагане.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и получи признание от над 100 държави, главно западни, но не и Сърбия, Русия или Китай.

Съединените щати и Европейският съюз, основните съюзници на Косово, обвиниха главно националистическия премиер Албин Курти за напрежението на север, включително за назначаването на кметове етнически албанци въпреки бойкота на изборите от страна на сърбите.

"За съжаление, видяхме спад в нашата практическа и политическа координация (с Косово). Това противоречи на евроатлантическите стремежи на косовския народ", казва Гофус.

По думите му, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Европа е в критичен момент. "Никой не трябва да рискува нов конфликт в Европа, който би подкопал мира и стабилността, постигнати с толкова много жертви", отсече той.