В рамките на закритото заседание на Съвета Украйна-НАТО по повод излизането на Русия от "зърнената сделка“ е взето решение Алиансът да засили наблюдението и разузнаването в Черноморския регион, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на Северноатлантическия алианс.

НАТО осъжда решението на Русия да се оттегли от "зърнената сделка“, както и ударите на страна в Южна Украйна с цел спиране на украинския селскостопански износ, от който се твърди, че зависят стотици милиони хора по света .

"Членовете на Алианса отбелязаха, че новата предупредителна зона за Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, създаде нови рискове от грешни изчисления и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването“, допълват от пресслужбата.

Както отбеляза заместник генералният секретар Мирча Джоана, Русия демонстрира неуважение към международното право и хората, които зависят от украинското зърно. Освен това, според нея, Кремъл заплашва цивилни кораби, тероризира градовете и унищожава част от световното културно наследство.

"Русия носи пълната отговорност за своите опасни и ескалиращи действия в Черноморския регион. Русия трябва да спре да използва глада като оръжие и да заплашва най-уязвимото население в света с продоволствена несигурност. Действията на Русия също представляват значителни рискове за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО“, казва генералният секретар Йенс Столтенберг.

Отбелязва се също, че НАТО засилва наблюдението и разузнаването в района на Черно море "с помощта на морски патрулни самолети и дронове".