В годишнината от началото на въоръжения конфликт между Грузия и Русия, Северноатлантическият алианс (НАТО) декларира пълната си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на кавказката държава. В същото време НАТО призовава Москва да изтегли силите, разположени в Грузия, без нейното съгласие. Това заяви в социалната мрежа X прессекретарят на Алианса Фара Даклала, предава УНИАН.

Тя, в частност, призова Русия да изтегли силите, разположени в Грузия, без съгласието на тази страна.

"Южна Осетия и Абхазия са част от Грузия, въпреки 16 години руска окупация, НАТО напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия“, пише говорителят.

Междувременно украинското външно министерство публикува свое изявление по повод 16-ата годишнина от началото на войната в Грузия. Твърди се, че Русия е погубила стотици невинни хора, окупирала Абхазия и Южна Осетия и увериха, че Украйна подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници и "категорично осъжда агресивната политика на Кремъл“.

"Русия трябва да изтегли войските си от суверенна грузинска територия в съответствие със споразумението за прекратяване на огъня от 2008 г. и да отмени признаването на грузинските региони Абхазия и Южна Осетия като т.нар. "независими държави“. ... Само чрез съвместните усилия на международната общност можем да предотвратим агресивната политика на Руската федерация, да я принудим да напусне временно окупираните територии на Грузия и Украйна и да изправим руските престъпници пред съда за всички несправедливости, престъпления и зверства“, се казва в съобщение на външното министерство в Киев.