Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) засне нов кратер на повърхността на Луната, който вероятно е мястото на падането на руския космически апарат "Луна-25“, става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на НАСА.

В доклада се отбелязва, че на последните изображения на тази точка, направени през юни 2022 година, не е имало кратер. Но такъв е уловен на кадри от 24 август тази година. Новият кратер се намира близо до предполагаемата точка на удара на "Луна-25“, така че заключението на НАСА е, че той най-вероятно се е образувал в резултат на падането на апарата, а не на естествен удар.

"Новият кратер е с диаметър около 10 метра и се намира на 57,865 градуса южна ширина и 61,360 градуса източна дължина на надморска височина от около минус 360 метра. Точката на удара на "Луна 25“ бе на стръмния (над 20 градуса наклон) вътрешен ръб на кратера Понтекулан G, приблизително на 400 километра от планираното място за кацане на "Луна-25“, се отбелязва в текста.

Първият опит на Русия след разпадането на СССР да изпрати космически апарат на естествения спътник на Земята завърши с провал, след като на 20 август "Луна-25“се разби на повърхността на небесното тяло.

В същото време, само няколко дни по-късно, индийският спътник Chandrayaan-3 успешно кацна на Южния полюс на Луната и провежда изследвания там.