На 12 януари НАСА и Lockheed Martin официално представиха тихия свръхзвуков самолет X-59 на агенцията. С помощта на този единствен по рода си експериментален самолет НАСА има за цел да събере данни, които биха могли да доведат до революция във въздушния транспорт, проправяйки пътя за ново поколение търговски самолети, които могат да се движат по-бързо от скоростта на звука, посочва НАСА на своя сайт.

"Това е голямо постижение, което стана възможно само благодарение на упоритата работа и изобретателността на НАСА и на целия екип на Х-59", споделя заместник-администраторът на НАСА Пам Мелрой. "Само за няколко кратки години преминахме от амбициозна концепция към реалност. Х-59 на НАСА ще помогне да се промени начинът, по който пътуваме, като ни сближи за много по-кратко време."

Мелрой и други високопоставени служители представиха самолета по време на церемония, организирана от главния изпълнител Lockheed Martin Skunk Works в неговия завод в Палмдейл, Калифорния.

Х-59 е в центъра на мисията на НАСА "Кест", която се фокусира върху предоставянето на данни, които да помогнат на регулаторните органи да преразгледат правилата, които забраняват търговските свръхзвукови полети над сушата. В продължение на 50 години САЩ и други държави забраняват такива полети поради смущенията, причинени от силните, стряскащи звукови вълни в населените места под тях. Очаква се Х-59 да лети със скорост 1,4 пъти по-висока от скоростта на звука, или 1488.64 км в час. Дизайнът, формата и технологиите му ще позволят на самолета да достигне тези скорости.

След приключването на изпитанията екипът на "Кест" ще премине към следващите стъпки в подготовката за първия полет: тестване на интегрираните системи, работа на двигателите и изпитания за рулиране на X-59.

Самолетът трябва да излети за първи път по-късно тази година, след което ще бъде извършен първият му тих свръхзвуков полет. Екипът на "Кест" ще проведе няколко от летателните изпитания на самолета в "Скънк Уъркс", преди да го прехвърли в Изследователския център за полети "Армстронг" на НАСА в Едуардс, Калифорния, който ще служи за негова база.

След като НАСА завърши летателните тестове, службата ще извърши полети със самолета над няколко предварително избрани града в САЩ, за да събере информация за звука, който генерира X-59, и за това как хората го възприемат. НАСА ще предостави тези данни на Федералната авиационна администрация и на международните регулаторни органи.

X-59 е уникален експериментален самолет, а не прототип - технологиите му са предназначени да предоставят информация за бъдещите поколения тихи свръхзвукови самолети.