Стартъпът за изкуствен интелект на Илон Мъск xAI ще бъде интегриран в неговата социална медийна платформа X и също така ще бъде достъпен като самостоятелно приложение, съобщи самияттой в публикация, пише Reuters.

Милиардерът също заяви, че xAI пусна първия си AI модел, бот на име Grok, след като го направи достъпен за всички абонати на X Premium+ миналата седмица.

Стартъпът има за цел да създаде AI инструменти, които "помагат на човечеството в стремежа му към разбиране и знание“ и че Grok е проектиран да отговаря на въпроси с малко остроумие.

Мъск, който критикува усилията на големите технологични компании в областта на изкуствения интелект като изпълнени с цензура, през юли стартира xAI, наричайки го "максимално търсещ истината изкуствен интелект", който се опитва да разбере природата на Вселената, за да се конкурира с Bard на Google и Bing AI на Microsoft.

"Grok има достъп до информация в реално време чрез платформата X, което е огромно предимство пред другите модели", добавя Мъск.

X, фирмата за социални медии, известна преди като Twitter, която Мъск притежава, е отделна от xAI, но компаниите работят в тясно сътрудничество. xAI работи и с неговия производител на електрически автомобили Tesla и други компании.

Миналата седмица Мъск заяви пред британския министър-председател Риши Сунак, че според него AI е "най-разрушителната сила в историята". Технологията ще може да "върши всичко" и ще превърне заетостта, каквато я познаваме днес, в нещо от миналото, предположи Мъск на първата глобална среща на върха за безопасността на AI в Блетчли Парк, Англия.