Главният изпълнителен директор на SpaceX, Tesla и собственик на социалната мрежа Х Илон Мъск може да е нарушил заповед на Федералната търговска комисия на САЩ от 2022 година относно практиките за поверителност и сигурност в Twitter. Това се казва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ, от което става ясно, че срещу милиардера е заведен и съответен иск, съобщава Axios.

В иска, в който се настоява съдебните власти да отхвърлят искане на X Corp. за прекратяване на споразумението за поверителност с Федералната търговска комисия, се твърди, че Мъск "е упражнявал детайлен контрол върху X Corp., като понякога е давал на служителите заповеди, които може да са застрашили поверителността и сигурността на данните“.

В документа се твърди още, че Мъск има "познания от първа ръка за текущото състояние и посоката на практиките на компанията за данни и усилията за спазване на административната заповед от 2022 г.“ и че "неоснователното“ искане на X Corp. трябва да бъде отхвърлено.

Подаването на иска бележи поредния опит на правителството на САЩ да държи X отговорен за подписаното преди това споразумение за поверителност.

По-рано Twitter бе заставен да плати глоба от 150 милиона долара, припомня медията.

Множество хора от екипите за сигурност и поверителност са напуснали компанията след поглъщането й през октомври миналата година, като се позоваха на опасения, че ще бъдат помолени да правят неща, които биха нарушили споразумението за поверителност. През март Twitter се опита да настоява пред съда да прекрати постановлението за съгласие.

В иска се казва, че новата информация от показанията в разследването на Федералната търговска комисия по въпроса е "разкрила хаотична среда в компанията, която повдига сериозни въпроси относно това дали и как Мъск и други лидери са гарантирали съответствието на X Corp.“ с административния ред.

Представители на X не са отговорили на искането на Axios за коментар.