Милиардерът Илон Мъск планира да премести централата на своите компании SpaceX и X (по-рано Twitter) от Калифорния в Тексас, съобщава ВВС, като пояснява, че причината е нов джендър закон.

Новият закон забранява на училищния персонал да съобщава на никого, включително на родителите, информация за полова идентичност на детето. Според говорител на губернатора на Калифорния законът гарантира "безопасността на децата, като същевременно защитава важната роля на родителите“.

Въпросът какво училищата трябва да казват на родителите за полова идентичност на децата им се превърна в основна тема на дебат в САЩ. Защитниците на ЛГБТК+ общността твърдят, че учениците имат право на личен живот, но според други родителите имат право да знаят какво се случва с децата им.

Илон Мъск нарече новия калифорнийски закон "последната капка, която преля чашата“. Милиардерът има транссексуална дъщеря Вивиан (родена като момче на име Ксавие) и преди това е казвал, че "подкрепя транс хората“, но е критикувал терминологията, използвана за обозначаването им като "естетически кошмар“.

Самата Вивиан прекъсна отношенията с баща си и дори се обърна към съда през 2022 година, за да прекъсне законно всички правни връзки с Илон.

Въпреки че Мъск твърди, че премества централите на SpaceX и X в Тексас поради законите за пола, истинската причина може да е чисто прагматична. Тексас се различава от другите щати по това, че има една от най-либералните данъчни системи, по-специално няма данък върху доходите. През последните години много големи корпорации преместиха своите централи и производствени мощности там. Самият Мъск премести централата на Tesla в Тексас още през 2021 година. Там се намира и главният космодрум на SpaceX.