"Не е необходимо да се правят прибързани заключения за пробив на руските войски в украинската отбрана в Курска област, защото украинските отбранителни сили могат да донесат положителни новини. Това е заявил ръководителят на Центъра за военно-правни изследвания, военният експерт Александър Мусиенко, предава УНИАН.

Мусиенко е отговорил на въпрос за информацията, посочена по-рано от анализатора на Forbes Дейвид Акс че Въоръжените сили на Украйна изглежда са заседнали южно от град Веселое (Курска област) и са попаднали в "брутална засада" там, губейки ценното си оборудване.

Мусиенко е припомнил, че "днес в Курск се намират около 50 хил. руски войници, но тази войски са ограничени от украинските сили".

"Това е минималната бройка, която със сигурност няма да се отправи на изток", е заявил Мусиенко.

Той е допълнил, че от страна на руснаците се извършват атаки и от време на време се регистрират пробиви, "защото врагът трупа сили и средства".

"Не бих правил прибързани заключения по отношение на това нахлуване. Защото смятам, че ще видим и някои положителни новини в този смисъл, защото, този пробив - той е без стабилизиране на фланговете. Това е просто пробив, опит за пробив, който по принцип може да бъде спрян, включително и фланговите операции. Там нашите флангове се държат доста добре", е подчертал Мусиенко.

Според него това не означава, че има "мащабно руско контранастъпление, което вече изтласква украинските войски от Курска област".

"Те направиха подобни неща преди месец. Искам да ви напомня, че през септември имаше атака също на този фланг в района на Коренево. За съжаление, те успяха да скрият понтонните си преходи малко под нивото на водата, по-малко видими за въздушното разузнаване. Поради това невинаги са били поразявани навреме. Но все пак бяха ударени и заради това получиха някои войски", е подчертал военният експерт.

Той е убеден, че днес в глобален план ситуацията е под контрол.