Руската федерация отговори на съгласието на Полша за разполагането на германски войски на нейна територия в допълнение към силите на НАТО. Това предупреди говорителят на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова, предава ТАСС.

Укрепването на военния потенциал на НАТО в близост до границите на съюзната държава на Русия и Беларус води до дестабилизация и няма да остане без адекватна реакция от Москва, предупреди Захарова.

"Повишената активност на военния потенциал на НАТО и неговите страни-членки в близост до границите на Руската федерация и съюзната държава на Русия и Беларус е провокативна по своята същност и води до пълна деградация на европейската архитектура за сигурност, а подобни стъпки, разбира се, няма да останат без адекватна реакция от руска страна“, отбеляза тя.

Коментирайки изявленията на полското ръководство за готовността им да разположат допълнителни германски военни части в страната, Захарова подчерта, че тази реторика е "още един антируски елемент от глобалния русофобски курс на страните от НАТО“.

Официалният представител на руското външно министерство припомни, че в Полша вече са разположени около 10 000 американски войници, има и многонационална тактическа група на НАТО, която включва военнослужещи от САЩ, Великобритания, Румъния и Хърватия.

"Очевидно е, че призивите за разполагане на допълнителни чуждестранни войски на полска територия, които не са необходими, ако тези страни са ориентирани към мир, трябва да се разглеждат само като желание да се повиши нивото на напрежение в Европа, да се удължи ситуацията на глобален срив на общоевропейската сигурност“, обобщи Захарова.