Данни от американското разузнаване предполагат, че частната военна компания "Вагнер“ се подготвя да прехвърли средства за противовъздушна отбрана на ливанската групировка "Хизбула“ или Иран, като за целта е получила съответните инструкции от Москва. Това увери координаторът на Съвета за стратегически комуникации на Белия дом Джон Кърби, съобщава телевизионният канал CNN.

"Ще следим отблизо дали "Вагнер“ предоставя военно оборудване на "Хизбула“ или Иран. Готови сме да приложим нашите антитерористични санкции срещу руски лица или организации, извършващи тези дестабилизиращи трансфери“, подчерта той.

Кърби отбеляза още, че ролята на Русия в ръководенето на прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана на "Хизбула“ отразява продължаващите отношения на Москва с Иран и неговите проксита, които са се "засилиха“ след избухването на войната в Украйна.

Освен това Вашингтон се притеснява, че Иран се готви да предостави на Русия балистични ракети, които бяха показани на руския министър на отбраната Сергей Шойгу по време на посещението му в Техеран.