Москва ще продължи да стои на стража на интересите на Сърбия и сръбския народ на Балканите, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за сръбския вестник "Политика", отговаряйки на въпрос за шансовете за справедливо уреждане на следкризисните ситуации на Балканите на бъдеща нова геополитическа реалност.

"Ние винаги сме били и ще бъдем сред онези, които са в челните редици на осигуряването на насърчаването на разбирането в международната общност, че Сърбия и сърбите искат мир и живеят нормално с всички. Не можете да продължавате да бъдете етикетирани с напълно неприемливи етикети. Идеята за колективна отговорност на цели народи, цели държави трябва да бъде зачеркната от съвременния опит. Западът трябва да разбере, че времето за такъв диктат е в миналото“, отбеляза Рябков.

Той подчерта, че "на всички платформи – в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, в ОССЕ – Русия ще заеме тази позиция“.

"Постконфликтната нормализация на Балканите щеше да бъде по-успешна, ако не беше толкова възпрепятствана от западняците, които се интересуват от разединение, от оставянето на косовската рана да боли и да не заздравява, от подчиняването на всички на техния диктат, от формализиране на членството в асоциации, от където няма изход. Това трябва да се разбере ясно. Ние ще продължим да защитаваме интересите на Сърбия и на сръбския народ. Необходимо е да покажем политическа воля и твърдост, за да обсъдим и съвместно да разработим необходимите решения и тогава шансовете за напредък и възстановяване от кризи ще станат значително по-високи“, заяви дипломатът.