Руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне с генералния секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абу ал Гейт в Москва на 9 октомври, съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред ТАСС.

"В понеделник в Москва ще се проведат разговори между Сергей Лавров и генералния секретар на Арабската лига“, посочи тя. "Имаме натоварен дневен ред, но като се има предвид драматичната ескалация на арабско-израелския конфликт, на тази тема ще бъде отделено приоритетно внимание“, добави дипломатът.

По-рано на страницата на Арабската лига в социалната мрежа X (бивш Twitter) организацията съобщи, че генералният секретар Ахмед Абу ал Гейт е отишъл сутринта на 8 октомври на официално посещение в Москва. В съобщението се отбелязва, че тази среща ще се проведе по покана на руския външен министър.

Според говорителя на генералния секретар Джамал Рушди "програмата на посещението включва разширена дискусия с Лавров по редица теми от интерес, включително регионални и международни въпроси, преди всичко продължаващата ескалация на конфликта в ивицата Газа"