Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че тайната доставка на американски оперативно-тактически ракети ATACMS на Украйна е груба грешка, която ще има най-сериозни последици, предава РИА Новости.

"Решението на Белия дом да изпрати ракети с голям обсег на украинците е сериозна грешка. Последствията от тази стъпка, която умишлено беше скрита от обществеността, ще бъдат много сериозни. Вашингтон последователно провежда линия към пълно зануляване на двустранните отношения“, заяви посланикът пред репортери.

Според него Москва многократно е предупреждавала администрацията на САЩ да не предприема необмислени стъпки.

"Обяснихме им, че наливането на оръжия на режима в Киев сериозно подкопава стратегическата и регионална сигурност. Съединените щати продължават да тласкат към пряк сблъсък между НАТО и Русия", заяви посланикът.

Антонов отбеляза, че никакви американски "подаръци“ няма да повлияят на баланса на силите в Украйна. "Всички задачи на специалната военна операция ще бъдат изпълнени“, добави дипломатът.

Преди това Белият дом призна предаването на украинците на ракети ATACMS в модификация с обсег около 165 километра със задна дата. New York Times, позовавайки се на информирани източници, съобщи във вторник, че президентът на САЩ Джо Байдън е обещал на Володимир Зеленски ракети ATACMS с голям обсег още през септември, но само с ограничен обсег. Wall Street Journal съобщи във вторник, че малък брой ATACMS са били тайно доставени в Украйна през последните дни.

По-рано през октомври ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че Съединените щати все още нямат какво да обявят относно възможността за прехвърляне на ракети ATACMS в Киев.

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО относно доставките на оръжие за Украйна. Външният министър на страната Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжие за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия.