Високопоставен руски политик твърди, че украинското военно разузнаване (Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна) е получило 15-минутно предупреждение преди самолетът да навлезе в района, където според Москва е бил свален, предаде Sky News.

Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана към долната камара на руската Дума, е заявил, без да представи доказателства, че агенцията ГРУ е потвърдила получаването на известието.

Вчера ГРУ заяви обратното: че не е била уведомена как Русия ще превози затворниците до пункта за предаване на границата в Колотиловка.

Андрей Картаполов е добавил, че от Украйна не е било поискано да осигури безопасността на въздушното пространство около Белгород, за разлика от предишни размени.

Важно е да се отбележи, пише британската медия, че въпреки че ГРУ потвърди, че е предстояла размяна, агенцията, нито други украински официални лица, потвърдиха дали нейните пленени войници са били на борда на руския самолет или дали Украйна е замесена в катастрофата.