Европейският съюз е предал Армения, а не Русия, Брюксел дори не е помислил за насърчаване на прекратяване на огъня и предоставяне на хуманитарна помощ. Това заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Как руските миротворци действаха като посредници за постигане на прекратяване на огъня - това беше наблюдавано и от Европейския съюз отвън, без дори да мисли да помогне по някакъв практически начин, как представители на нашата страна организираха доставката на хуманитарна помощ за Нагорни Карабах след като Лачинският коридор беше деблокиран, как ескортираха напускащите жители на Карабах към Армения - Европейският съюз гледаше на всичко това мълчаливо, отстрани", заяви дипломатът. "А докато мълчеше, подбуждаше и разказваше на гражданите на Армения басни, че те уж са били предадени от Русия. Това, което беше договорено с посредничеството на Москва, Ереван разубеди Европейския съюз да го направи - той беше този, който предаде арменците“.

Захарова подчерта, че "мисията на ЕС в Армения не осигурява никаква стабилност или деескалация“. "Основната задача не е сигурността на Армения и насърчаването на нормализирането на [отношенията] между Баку и Ереван, а разузнавателен мониторинг в интерес на Брюксел и провокирането на ситуацията“, посочи дипломатът. "Първоначално те се занимаваха с увещания към Армения и обещания, те просто подмамиха официален Ереван в някой от поредните си капани, а след това станаха мълчаливи свидетели на това как се разви ситуацията“, продължи Захарова. "В края на краищата Ереван бе свален от пътя на изпълнението споразуменията, които бяха постигнати с посредничеството на Москва, от западната общност".