Силно земетресение с магнитуд от 6.7 по скалата на Рихтер разтърси Индонезия в 08:36 българско време, показват данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Епицентърът на труса е бил на дълбочина 116 км в морето на близо 100 км западно от Тобело, провинция Северно Малуку.

Индонезийската агенция по метеорология, климатология и геофизика заяви, че няма потенциална опасност от цунами, но предупреди за възможни вторични трусове.

Индонезия, огромен архипелаг и дом на повече от 270 милиона души, често е засегната от земетресения и вулканични изригвания поради местоположението си в така наречения "Огнен пръстен“, дъга от сеизмични разломи около тихоокеанския басейн.

Земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер миналата година уби най-малко 331 души и рани близо 600 в град Сианджур в Западна Ява. Това беше най-смъртоносното в Индонезия след земетресението и цунамито през 2018 г. в Сулавеси, които убиха около 4340 души.

През 2004 г. изключително силно земетресение в Индийския океан предизвика цунами, което уби повече от 230 000 души в дузина страни, повечето от които в индонезийската провинция Ачех.