Повече от 60 хиляди души в различни градове на Словакия се включиха в протести срещу плановете на правителството на Роберт Фицо да извърши мащабна реформа на наказателното законодателство, която предполага смекчаване на наказанията за някои престъпления и премахване на специализираната прокуратура, съобщи словашкото издание SME.

"Към 30-те хиляди души в Братислава се присъединиха стотици и хиляди противници на правителствената намеса в наказателното право в 29 града в Словакия. Само в 19 от тях, където изданието SME организира свои щабове, повече от 60 хиляди души дойдоха в четвъртък вечерта ", се казва в съобщението на портала.

Протестите, които започнаха в Словакия в края на 2023 г., бяха провокирани от инициативата на правителството, ръководено от Фицо, да извърши мащабна реформа на наказателното законодателство, включително смекчаване на наказанието за някои икономически, корупционни и имуществени престъпления и премахване на на специализираната прокуратура. Опозицията в Словакия смята, че предложенията за закриване на специалната прокуратура се дължат на факта, че правителството иска да спре разследването на политически чувствителни случаи и не е съгласна с предложеното смекчаване на наказанията.

Ръководителят на партията Sloboda a Solidarita (Свобода и солидарност) Ричард Сулик, говорейки на митинг в Братислава, заяви, че предложеното смекчаване на наказанията за престъпления ще превърне Словакия в "Елдорадо за престъпници“.

Основни организатори на протестите са три парламентарно представени партии, които не са част от правителствената коалиция. Те обявиха протести, освен в Братислава, в още 18 града в Словакия. Тази инициатива беше подкрепена и от някои граждански активисти, които обявиха митинги в още 11 словашки града. Подобни акции трябваше да се проведат и в чужбина: в Прага, Краков, Париж, Осло и още пет града извън Словакия.

Премиерът на Словакия и лидер на спечелилата парламентарните избори партия Фицо заяви, че опозицията провежда митинги заради разочарованието, възникнало в резултат на поражението им на изборите, и многократно заяви, че няма да се откаже от идеята за закриване на спецпрокуратурата. Тази агенция, според Фицо, многократно е нарушавала човешките права по време на разследвания и просто смяната на нейния ръководител не би била достатъчна. По думите му, "на злото в лицето на Даниел Липшиц (ръководител на специализираната прокуратура) трябва да бъде сложен край“. Според Фицо Липшиц се ръководи от политически мотиви в дейността си.

По-рано президентът на републиката Зузана Чапутова също заяви, че измененията в наказателното законодателство, предложени от правителството на Фицо, могат да повлияят негативно на ефективността на правосъдието и да провокират увеличаване на престъпността в Словакия. Чапутова посочи, че също не е убедена от аргументите на правителството за необходимостта от закриване на спецпрокуратурата. Тя е готова да наложи вето на тези поправки.

Службата на специалния прокурор в Словакия, която правителството на Фицо планира да закрие като част от реформата, се занимава със случаи, свързани с организирана престъпност, корупция, злоупотреба с власт, тероризъм и екстремизъм.

Европейската комисия поиска от словашкото правителство да не бърза със затварянето на това звено. По-късно посолството на САЩ в Словакия направи изявление, че Съединените щати са съгласни с Европейската комисия и смятат, че подобни мащабни промени изискват внимателен анализ.

Преди това ръководителят на специзираната прокуратура Липшиц се занимаваше активно с политика и беше в опозиция на правителството, което по това време също се оглавяваше от Фицо. Лишпиц по различно време ръководи Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи на Словакия. През 2014 г. той стана един от инициаторите на опозиционни митинги срещу корупцията и призова Фицо да подаде оставка като премиер. През 2016 г. Липшиц, изпреварвайки друга кола, уби възрастен мъж на пешеходна пътека. Според съобщения в местните медии политикът е успял да се договори с роднините на починалия да им компенсира щетите, но по-късно е осъден на три години условно. Веднага след инцидента Липшиц подаде оставка като депутат. През 2021 г. той оглави Специзираната прокуратура.