Мощна буря, получила името "Ханс“, връхлетя скандинавските страни със силни ветрове и дъждове, които предизвикаха и свлачища, предава Reuters, като допълва, че стихията е нанесла сериозни щети.

Норвежките служби за спешна помощ са евакуирали стотици хора заради силната буря в Северния регион. Лошото време е предизвикало разрушаване на електропроводи и наводнения на цели села, поради което властите са били принудени да спрат обществения транспорт в някои райони.

Бурята започна от Швеция и впоследствие се разпространи в Норвегия. Части от Дания и Финландия също бяха засегнати. Лошото време стана причина за дерайлиране на пътнически влак в Швеция, при което бяха ранени трима души. В норвежкия град Валдрес свлачище събори частна жилищна сграда. А в Хмеседал малка къща бе отнесена от придошлата река.

На източното крайбрежие, северно от Осло, в някои райони на Западна Норвегия и Южен Тренделаг се прогнозират 80-100 милиметра валежи за 24 часа. Норвежкият метеорологичен институт издаде червен предупредителен код.