Експлозия избухна в най-големия нефтохимически завод BASF в Германия.

Инцидентът е станал днес, 29 юли, в град Лудвигсхафен, където се намира германският индустриален гигант BASF (съкращение от Badische Anilin- und Soda-Fabrik; от немски - "Фабрика за анилин и сода Баден"). Както пише Bild най-малко 14 души са ранени.

Експлозията е станала около обяд в южната част на масивния завод в Лудвигсхафен и е предизвикала пожар, който впоследствие е потушен.

"Четиринадесет служители бяха леко ранени при инцидента“, се казва в изявление на BASF. Те са получавали предпазни грижи на място, се добавя.

Изображения по-рано през деня показаха облак дим, издигащ се от завода в Лудвигсхафен, който е най-големият химически комплекс в света, покриващ 10 квадратни километра.

Първоначално на жителите на града беше казано да държат вратите и прозорците затворени, но по-късно тази препоръка беше отменена.

Превозните средства за мониторинг на околната среда са открили "леко повишени нива на въглеводороди" в непосредствена близост, казват от BASF, добавяйки, че няма причина за тревога.

Компанията не предостави подробности дали има някакво въздействие върху производството. Говорител каза още, че причината за експлозията се разследва.

В завода работят повече от 112 хиляди служители по целия свят. Продажбите през 2023 г. възлизат на 68,9 милиарда евро. Има и руско дъщерно дружество BASF LLC, базирано в Москва.

Ден преди това директорът на BASF Уве Либелт заяви, че "Германия се е превърнала в непривлекателно място за правене на бизнес“ и германските компании продължават да инвестират в местната икономика "единствено от чувство за патриотизъм“. През 2024 г. печалбите на най-големия петрохимически концерн BASF паднаха поради значителното увеличение на разходите, както и по-ниските цени на химическите продукти.