Израел е потвърдил информацията за осуетяване на ирански терористичен заговор срещу израелски и еврейски цели в Кипър, като заявява, че местните власти са били подпомогнати от Мосад, предаде The Times of Israel.

Обвинявайки иранския режим, че стои зад заговора, кабинетът на министър-председателя на Израел заявява от името на Мосад и Агенцията за национална сигурност, че задържането на терористичната клетка е станало възможно благодарение на разузнавателна информация за терористите, техните методи на действие и набелязаните цели.

Израел е "разтревожен" от това, което смята за използване от Иран на контролирания от Турция северен Кипър "както за терористични цели, така и като оперативен и транзитен район", се посочва още в съобщението от кабинета на Бенямин Нетаняху.

Двама иранци са задържани в Кипър, допълва Kathimerini.

Те са били арестувани и през ноември, тъй като властите са предполагали, че са планирали атаки срещу израелски цели.

Според Kathimerini Cyprus въпросните лица, за които има заповед за депортирането им от страната, вероятно са свързани Революционната  гвардия  на Иран и са набелязвали израелски граждани, живеещи в Кипър.

Това е третият инцидент за последните две години, който поставя Кипър в челните редици на терористични актове, посочва изданието.