Екипажите на БМП-3 от морската пехота на руския Тихоокеански флот, спадащи към групировката сили "Восток“, са превзели няколко опорни пункта на украинските въоръжени сили и успели да прекъснат пътищата за снабдяване на голям украински гарнизон край Угледар, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация в понеделник, предава РИА Новости.

"По време на огневата поддръжка на щурмовите подразделения (екипажите на БМП-3) те нанесоха огнево поражение по позициите на украинските въоръжени сили в района на Угледар. Морските пехотинци, като част от бронирани групи на БМП-3, превзеха няколко опорни точки на противника и успяха да прекъснат пътищата за снабдяване на голям гарнизон на Въоръжените сили на Украйна на Угледарския участък на фронта“, разказват от ведомството.

Според командира на бронетанковата група с позивна "Криптонец", бойците се опитват да нанесат масово огнево поражение по позициите, тъй като ВСУ могат да минават надясно и наляво по фланговете. Механик-водачът на БМП-3 с позивна "Велес" отбеляза, че те са работили предимно в горски пояси, където се крият украинските бойци.

"Те имат много добри укрепления тук - 100-150 метра опорни пунктове Имахме задача да вземем 12 километра, ние се справихме със задачата, естествено“, заяви боецът.

Министерството на отбраната на Русия също така отбеляза, че бойците на украинските въоръжени сили в този участък на фронта са започнали да се предават по-често.

Преди да щурмуват украински позиции, морските пехотинци по правило ги оставят настрана - пускат листовки от въздуха с предложение да се предадат и инструкции как да направят това.