Бойците на ЧВК "Вагнер" се придвижват към Сувалкския коридор, който свързва страната с балтийските държави, това съобщи министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, цитиран от RMF FM.

"Имаме информация, че над 100 наемници от групата "Вагнер" са се придвижили към прохода Сувалки. Това със сигурност е стъпка към по-нататъшна хибридна атака на полска територия“, е заявил премиерът Матеуш Моравецки на пресконференция в Гливице.

Моравецки е допълнил, че от две години Полша се справя с постоянна атака по границата. Както е добавил, че само тази година е имало 16 000 опита за нелегално преминаване от страна на мигранти, които са провокирани от Владимир Путин и Александър Лукашенко, които "искат да ги избутат в Полша".

Според Моравецки "това със сигурност е стъпка към по-нататъшна хибридна атака на полска територия. Те вероятно ще бъдат маскирани като беларуски граничари и ще помогнат на нелегалните мигранти да навлязат на полска територия, да дестабилизират Полша, но също така вероятно ще се опитат да проникнат в Полша, представяйки се за нелегални мигранти, а това създава допълнителни рискове" , е заявил той.  

Полското радио допълва, че по-рано около стотина наемници от руската група "Вагнер" са пристигнали в Гродно, по данни на портала Sprotyw, създаден от Силите за специални операции на Украйна.

Повечето от пристигналите наемници имат опит в контрабандните дейности, включително трафика на нелегални имигранти,  според портала.

"Вагнер" трябва да се подготвят за "разклащане“ на ситуацията в граничната зона на Полша и Литва, по информация на украинския портал.

Според него, наемниците ще получават униформи на беларуски граничари  и представяйки се за беларуски офицери, ще придружават мигрантите в опитите им да преминат границата.