"Сталин беше военнопрестъпник, виновен за смъртта на стотици хиляди поляци. Историческата истина не подлежи на спор. Посланикът на Руската федерация ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Полша, това е заявил премиерът на страната Матеуш Моравецки е публикация в Twitter, предава PAP.

По-рано руската телевизия излъчи речта на Владимир Путин от заседанието на Съвета за сигурност. "Що се отнася до полските лидери, те вероятно искат да сформират коалиция под чадъра на НАТО и директно да се присъединят към конфликта в Украйна, а след това да отнемат по-широко парче за себе си, да възстановят своите, както вярват, исторически територии: днешна Западна Украйна“, е заявил той.

Путин също така е заявил, че "благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин, Полша получи значителни територии на Запад, земите на Германия". "Това е точно така: западната територия на днешна Полша е подарък от Сталин за поляците. Нима нашите приятели във Варшава са забравили за това? Ние ще ви напомним“, цитира полската агенция думите на Путин.